Премиерът разочарова ГЕРБ с това, което каза за българската икономика. Според

...
Премиерът разочарова ГЕРБ с това, което каза за българската икономика. Според
Коментари Харесай

Премиерът: През последните шест месеца икономиката се развива добре

Премиерът разочарова ГЕРБ с това, което сподели за българската стопанска система. 

Според статистика на Евростат за третото тримесечие на тази година икономическият напредък на България е 0.4%, а на Румъния е 8%, а междинният за Европейския съюз е 3.9%. Това сподели от парламентарната естрада депутатът от ГЕРБ Делян Добрев по време на блиц контрола в Народното събрание.

Въпросът ми е анализирали сте в този момент за какво България е последна по стопански напредък в целия Европейски съюз. В последните тримесечия в които управлява ГЕРБ, икономическият напредък е по-висок от междинния за Европейския съюз, обърна се Добрев към служебния министър-председател Стефан Янев.

Позовавате се на експертна оценка. Официалната оценка на Националния статистически институт е 4,6% стопански напредък, сподели в отговор министър председателят.

Играта със статистиката е забавна задача. Сравненията на база тримесечна статистика и моментна фотография не са най-точният индикатор. На годишна база тези числа стават по-различни. Ако погледнем третото тримесечие и резултатът на високите цени на електрическата енергия върху стопанската система, бихме споделили, че те са на всички места в Европа, само че заради естеството на работата у нас резултатът им е бил по-силен в България. Очакванията на Национален статистически институт са, че растежът ще бъде съпоставим със средноевропейския, съобщи Янев.

Ние вършим нашия разбор, в случай че държите, Министерството на стопанската система може да ви запознае с детайлности, добави той.

Ще се веселя да получа разбора, уточни Делян Добрев. Ниският стопански напредък обаче е индикативен и за нещо друго. За това, че на процедура нямаме стопански напредък през третото тримесечие може да има единствено две аргументи – инфалция и отсрочване на финансовите разноски. Моята теза е, че вие сте отсрочили финансовите разноски, с цел да има уравновесен бюджет. Това обаче значи, че растежът, за жалост ще бъде и невисок и през идващите 3-4 месеца. Необяснен остана и въпросът, че страната ще изтегли 10-12 милиарда лв. дълг в случай, че бюджетът е уравновесен, разяснява депутатът от ГЕРБ.

Задължение на Народното събрание е, когато дебатира бюджета за следващата година, да реши какъв дълг да емитира, отбеляза Стефан Янев.

Не бих споделил, че има някакъв проблем в стопанската система. Напротив, през последните шест месеца стопанската система се развива добре, положително, сподели още министър председателят, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР